Utbilda dig till bilförsäljare

Personer som vill bli bilförsäljare ska ha talang för god kommunikation och fenomenal kundservice. Dessa talanger kan du utveckla genom erfarenhet av kundinteraktion och utbildning.

Några av de viktigaste färdigheterna hos en bilförsäljare är:

  • Attityd.
  • Förmåga att lyssna.
  • Observant.
  • Organisationsförmåga.
  • Tillgänglighet.

Lär dig av mästarna

Även om högskoleutbildning vanligtvis inte är ett krav så kommer det alltid att vara ett plus, dock krävs oftast ett avklarat gymnasium eller motsvarande. Dessutom brukar aktörer inom bilhandeln erbjuda egna interna utbildningsprogram där du lär dig alla detaljer för jobbet, allt från bilmodeller till företagskulturen.

Ett av de bästa sätten att bli en bra bilförsäljare är att hämta inspiration från mästarna i bilhandeln. Riddermark Bil har slagit rekord på rekord och är numera störst i Sverige på att sälja begagnade bilar. Prova att själv köpa bil från dem för att uppleva hur en framgångsrik bilhandlare gör affärer. Genom att kika på deras breda utbud av bilar ser du vilka faktorer som är viktiga för kunder. Ta till exempel modellen BMW X3 xDrive20d från 2013 med 184 000 hästkrafter. Här presenteras först och främst registreringsnumret, fordonsåret och inte minst mätarställningen som visar hur många mil bilen har gått. I det här fallet har BMW-modellen gått 17 560 mil. Växellåda och drivmedel är två andra viktiga faktorer och här har BMW-modellen en automatisk växellåda och diesel som drivmedel.

Vad är det som gör Riddermark Bil så framgångsrik egentligen? Framgångsreceptet hos Riddermark Bil är att alltid sälja prisvärda bilar och utgå ifrån kundens behov. Det här konceptet uppfylls genom deras fem ledord, vilka är:

  • Ansvar. Att ta ansvar och finnas till hjälp både före och efter bilaffären skapar bra kundupplevelser.
  • Engagemang. Att göra lite mer än vad som förväntas lönar sig verkligen och uppskattas högt av kunder.
  • Respekt. Respekt för att en bilaffär är ett viktigt köp där varje kund har olika behov och önskemål.
  • Trygghet. Vid viktiga affärer som bilköp är kundens trygghet högsta prioritet.
  • Ärlighet. Transparens gör det enkelt för kunden att veta vad som gäller och undviker oväntade överraskningar.

Tips på utbildningar

Du behöver börja med att avsluta gymnasiet om du vill bli bilförsäljare, helst med så bra betyg som möjligt eftersom du då lättare blir antagen till högskolan. Du kan även jobba deltid för att skaffa erfarenhet av att träffa nya människor och trivas i sociala miljöer. Om du studerar på högskolan är en rekommendation att studera bokföring och ekonomi eller kommunikation och marknadsföring. Båda områdena har du stor nytta av som bilförsäljare och du kan välja det som gör dig mest attraktiv på arbetsmarknaden.