Dra ner på kostnaderna som student

Att skola om sig som vuxen är något vi varmt rekommenderar alla som kan och vill göra. Det är aldrig för sent att hitta en ny karriär eller välja en ny utbildningsväg. Det som dock kan vara den stora utmaningen i ett sådant läge är att klara ekonomin som student. CSN ger inte jättemycket pengar för den som är van vid att ha en riktig lön. Särskilt inte om du har ett dyrt boende och kanske barn. Men det är inget som inte går att hantera med lite planering. Ett alternativ är givetvis att ta ett extrajobb vid sidan av, men det innebär också en risk att du inte har tid med pluggandet. Det bästa är istället att se till att dra ner på utgifterna på något sätt.

Se över dina avtal

När man är van vid att pengarna rullar in varje månad är det lätt att bara låta utgifterna rulla på obehindrat. Här finns för de flesta mycket pengar att spara in. Bara genom att hitta en leverantör som erbjuder billig el kan du spara hundralappar. Samma gäller för telefoni, bredband och andra tjänster. Genom att kolla runt lite kan du snabbt minska dina utgifter. Offra också sådana saker som streamingtjänster: HBO, Netflix och Spotify. Det är lätt att återuppta prenumerationerna när du börjar jobba igen.

Planera din mat

Genomsnittssvensken slänger oerhörda mängder mat, vilket är dåligt både för miljön och för ekonomin. Se till att gör en veckomatlista och handla efter den. Planera också så att du kan få matlådor varje dag. Uteluncher är dyra och du kan spara tusenlappar på att kapa bort dem. En bra mätpunkt är att försöka få en portion mat att kosta under tio kronor genom att planera och göra storkok. Du behöver inte leva spartanskt, bara tänka till lite för att kunna leva gott till ett bra pris.

En sak många glömmer bort är kaffet. Att köpa kaffe varje dag bygger snabbt ihop sig till en stor månatlig uppgift. Se istället till att alltid ta med dig en termos när du går hemifrån. Det kostar nästan ingenting men gör fortfarande att du kan balansera ditt koffeinintag.

Hyr ut en del av ditt boende

Det här fungerar inte för alla, men om du har ett tillräckligt stort boende är det en bra idé att under en period hyra ut det. På så sätt minskar du dina månatliga utgifter och får sällskap. Se dock till att vara noggrann med att kolla upp den som hyr av dig. Att ni trivs tillsammans, ett hen är okej med att du har eventuella hemmaboende barn samt att ni är överens om hyresperiod och vad som ingår.

Cykla eller promenera

Kollektivtrafik eller bil är bekvämt. Men det är också dyrt, så här finns pengar att spara. Om du bor på rimligt avstånd från din studieort är det toppen att se till att gå eller cykla dit istället. Det sparar dels mycket pengar och du kan dessutom snåla in på gymkortet eftersom du får helt gratis motion på köpet.