Livet som student

UtbildningUtbildning

DistansutbildningDistansutbildning

Starta företag som student

Ett smart sätt att både påbörja din karriär och få bättre ekonomi under studietiden är genom att starta ett företag. Det finns många studenter som driver eget företag samtidigt som de läser på universitetet.

Studentekonomi

Det är en härlig känsla att komma in på drömutbildningen. Kanske har du flyttat till en ny stad. Fått nya vänner. Det är både spännande och en utmaning, särskilt ekonomiskt. I Sverige har vi tack och lov gratis utbildning. CSN ger en god möjlighet att ta studielån utan hög ränta. Det underlättar verkligen för att alla som vill kunna studera vidare. Men alla vill inte ta lån, eller så räcker inte pengarna. Att studera fyra-sex år, leva på CSN -bidrag och lån samt behöva jobba på sommaren kan vara tufft. Då är det riktigt skönt att ha ett jobb som du kan sköta hemifrån.

Starta ett företag

Tänk vad härligt att bara kunna sätta dig i soffan och arbeta med ditt eget företag – istället för att behöva gå ner till ICA-butiken eller McDonalds för att jobba några pass. Det finns många studenter som startar företag under studietiden. Det är ett smart sätt att både få extra inkomst och att påbörja karriären. Om du har möjlighet att starta ett företag som har relevans till den bransch du en dag ska jobba i, så kan det underlätta väldigt mycket när du ska söka jobb. Vilket slags företag du ska starta beror på vad du är duktig på. En student kan driva en webbhandel, en annan student kan vara studiecoach till gymnasieungdomar, medan en tredje driver ett städföretag eller kör Uber. Om du studerar reklam eller marknadsföring kan det vara smart att börja sälja konsulttjänster inom det området online. Läser du historia kan du driva en blogg och YouTube-kanal där du berättar om historiska händelser på ett intressant sätt och säljer t-shirts och muggar till historienördar.

Starta redan idag

Du kan starta ditt företag redan idag. Du går bara in på Skatteverket och ansöker om att få bli företagare, så får du fakturera kunder när du blivit beviljad F-skattsedel. Om du inte vet vilket slags företag du ska driva, så kan du starta ett företag tillsammans med några studiekamrater. Genom att vara flera har ni möjligheten att starta ett större företag, särskilt om ni ska erbjuda städ-, hund- eller barnpassningstjänster. Ett annat tips är att du går ut på Fiverr och se vilka slags tjänster du kan sälja online. Den dag du ska söka arbete kommer många arbetsgivare tycka att ditt företag är lika intressant, och det säger lika mycket om dig som dina betyg. Ett tips för att få möta andra företagare, och kanske blivande arbetsgivare, är att hyra en stol på ett kontorshotell ett par dagar i månaden.

Ta hand om din hälsa

För att må bra och kunna prestera väl under dina studier är det viktigt att du tar hand om din hälsa. Det är många studenter som känner sig väldigt pressade av sina studier och samhällets krav. Genom att äta bra, fokusera på att minimera stress och ha goda sömnrutiner, så kommer du klara studierna bättre och även känna dig mer tillfreds med ditt studentliv.

Fokus: hälsa

De flesta studenter är mellan 19-27 år. Som 19-åring kan man äta en chipspåse och dricka två öl utan att nödvändigtvis gå upp i vikt på samma sätt som när man fyllt 35. Eftersom unga människor ofta klarar fysisk påfrestning bättre än ”äldre”, även 30-50-åringar, så är det många som missar att ta hand om sin hälsa. Det finns också många studenter som känner sig väldigt trötta och stressade, men som inte förstår att identifiera problemen. Om alla andra är ute och festar och samtidigt orkar plugga – i alla fall säger de det – så kan det göra att du känner dig pressad att ha samma livsstil. För att prestera på topp måste du göra ett aktivt val och fokusera på din hälsa. På sömn, mat och träning.

Träning

Att träna är inte bara bra för din kropp, det är faktiskt bra för din hjärna. Du blir smartare av att träna och kommer även kunna plugga bättre. På vilket sätt du ska träna beror på din personlighet och hur nära du har till gymmet, elljusspåret eller baskethallen. Börja med att dagligen gå minst 10 000 steg, försök att cykla till skolan och ha ett inplanerat träningspass i veckan. Dra ihop ett gäng kompisar och anmäl er till en tävling, som Blodomloppet eller Göteborgsvarvet, så blir det roligare att träna.

Din kost

Studenter är inte kända för att ha en näringsrik och varierad kost. Men det är viktigt för att prestera bra. Äter två-tre frukter varje dag och köp hem grönsaker. Ett tips är att köpa frysta grönsaker som du bara behöver värma på spisen eller i mikron. Försök också att lära dig att laga mat från grunden. Dra ner på helfabrikat som frysta pizzor och nudlar.

Stress

För att minimera stress i ditt studieliv måste du våga säga nej till aktiviteter. Har du mycket att plugga måste du fokusera på dina studier. Försök också att skapa goda kvällsrutiner så att du lägger dig i tid.

Ska du utbilda dig för arbetsmarknaden eller uppfylla din dröm?

Vilken utbildning ska du gå? Det är en viktig fråga att ställa sig. Du måste göra ett val: ska du utbilda dig utifrån arbetsmarknadens behov eller uppfylla din dröm?

Vad är viktigt för dig?

Vi är olika som människor. För vissa är det viktigt att skaffa en utbildning som garanterat ger jobb, för andra är det viktigaste att läsa ett särskilt ämne. Om du vill ha ett tryggt jobb, inte behöva oroa dig för att bli arbetslös, så är det smart att satsa på ett yrke som lärare, inom sjukvården, socialarbetare eller inom IT. Har du ett favoritämne som du vill fördjupa dig inom? Som historia, konst eller litteratur? Det är många som väljer att läsa ett ämne som i första hand inte ger dem ett särskilt yrke, men som ofta ändå ger dem ett jobb i slutändan. Om du läser ett ämne som inte garanterar dig ett arbete är det viktigt att du förstår att studielånen en dag ska betalas tillbaka.

Satsa på drömmen

Du älskar konst eller så vill du bli marinarkeolog. Det är helt möjligt att satsa på sådana ämnen. Om du utbildar dig till marinarkeolog kommer du inte ha så många arbetsplatser att välja på i Sverige. Det är klokt om du redan från början inser det. Samtidigt är det ett väldigt specialiserat yrke och specialiserade yrken ger ofta jobb. Är det däremot så att du utbildar dig inom konst, som är ett mycket bredare ämne, så är det smart om du redan under studierna planerar hur du ska kunna jobba med konst sedan. Redan under studierna kan du starta din karriär genom att till exempel blogga om konst och på så sätt börja göra dig ett namn inom branschen.

CSN-lån

Det är enkelt att vara student i Sverige. Studierna är gratis och som student erbjuds du ett fördelaktigt lån med låg ränta från CSN.

Ta lån för att studera

Att ta studielån från CSN för att studera kan du se som en investering i din framtid. Det finns personer som pluggar utan att ta lån, men de flesta studenter känner att de behöver lån och bidrag för att orka med studierna. Eftersom högskolestudier i Sverige är gratis tar du lånet för att kunna betala dina levnadsomkostnader. Du behöver inte ta fullt studielån, utan kan välja att bara låna till 50 eller 75 procent.

Ditt lån ska betalas tillbaka

Samtidigt som ditt studielån är en investering i din framtid, är det också ett lån som ska betalas tillbaka. Det finns många som tar CSN-lån och pluggar för nöjes skull. Då kan det vara klokare att du försöker dra ner på lånedelen och jobba mer vid sidan om. Det gäller särskilt om studierna inte leder till en specifik utbildning. Det är onödigt att du läser olika kurser under flera år för att sedan inse att du vill utbilda dig till läkare – och har använt upp alldeles för mycket av ditt CSN-lån för att kunna gå utbildningen utan att behöva jobba vid sidan om.

Hitta boende i Stockholm

Du har äntligen kommit in på din drömutbildning i Stockholm. Du pustar ut och tänker att du är i mål. Sedan inser du att du behöver hitta en bostad i huvudstaden. Det är en riktigt stor utmaning.

Studentboende

Att hitta boende i Stockholm är svårt, vare sig du är student eller inte. Det kan därför vara klokt att först leta bland studentboenden. Att bo i en studentkorridor är det billigaste alternativet. Ofta behöver du inte ens betala hyra för rummet sommartid. Om du inte hittar något lediga korridorsrum, kan du leta efter rum att hyra som inneboende. Ett tredje alternativ är att hitta några andra studenter att dela lägenhet med.

Egen lägenhet

Om du ska flytta till Stockholm som student har du egentligen två alternativ om du vill ha egen lägenhet: antingen köpa en bostadsrätt eller bo långt ut i en förort. Att köpa en bostadsrätt i Stockholm är en investering och det finns föräldrar som väljer att göra det när deras barn ska studera. När studietiden är slut säljer föräldrarna lägenheten och går plus. I annat fall får du leta lägenhet långt ut i en förort. Utgå från vilken skola du ska studera på, så att du har så snabba kommunikationer mellan skolan och ditt hem som möjligt.

3 fördelar med distansundervisning

Det är fler och fler som har insett hur smart det är att studera på distans. Visst, du får inte samma studentkänsla, men du får många andra fördelar.

1# Bo var du vill

Låt oss säga att du bor i en by utanför Kiruna och stormtrivs. Du har dina hundar och hästar och är inte alls intresserad över att behöva flytta till Stockholm eller Umeå för att utbilda dig. Då är det perfekt att hitta en utbildning på distans. Att studera på distans ger alla möjligheten att studera – samtidigt som de kan bo kvar på den ort där de trivs. Om du har familj är distansstudier ibland enda möjligheten för att kunna studera. Barnen går kvar i sin skola, samtidigt som du sitter hemma och studerar mot Umeå eller Göteborgs universitet.

2# Du äger din tid

När du studerar på distans äger du din egen tid. Om du vill plugga hela nätterna eller börja klockan 7 på morgonen bestämmer du själv. Det brukar ingå vissa onlinelektioner på särskilda tider. Du kan även behöva åka till kursorten ett par gånger per termin. Men förutom det, så har du stor frihet att göra vad du vill under dagarna. Passar perfekt för dig som vill jobba samtidigt.

3# Mer pengar

En tredje anledning att plugga på distans är att du faktiskt kommer spara in pengar på det. Dels behöver du inte bo i en dyr studentstad, dels kommer du kunna jobba mycket mer eftersom du lägger upp din tid själv. Du kan ta nattpass på bensinstationen och faktiskt plugga då ingenting händer klockan 3 på natten.

Bo var du vill och studera

En stor fördel med distansstudier är att du kan bo var du vill samtidigt som du studerar. Det spelar ingen roll om du är i Thailand, Stockholm eller Ystad.

Bo kvar

Du trivs där du bor, samtidigt som du behöver utbilda dig. Då är det perfekt att kunna studera på distans, träffa klasskamrater och lärare via universitets plattform. Ibland vill vi inte flytta, ibland är det svårt att flytta på grund av familjesituationen. Det är många som pluggar på distans och verkligen trivs med det. Om du har gått igenom en svår period i livet och behöver komma tillbaka till samhället, så kan just distansstudier vara ett bra sätt. Många universitet, som Uppsala Universitet, erbjuder en mängd distanskurser.

Resa och studera

Medan vissa studerar på distans för att få stanna kvar hemma, så passar andra på att resa jorden runt. Att studera på distans kan faktiskt möjliggöra att leva utomlands ett tag, i alla fall om du satsar på ett billigt land som Thailand eller Indien. Du måste ha tillgång bra wifi och läsa en kurs som inte kräver obligatorisk närvaro på eventuella kursmoment.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

utdelningstudent.se – Allt om utbildning och studier utdelningstudent.se – Allt om utbildning och studier

Previous article

Utbildning kan rädda liv