Ta hand om din hälsa

För att må bra och kunna prestera väl under dina studier är det viktigt att du tar hand om din hälsa. Det är många studenter som känner sig väldigt pressade av sina studier och samhällets krav. Genom att äta bra, fokusera på att minimera stress och ha goda sömnrutiner, så kommer du klara studierna bättre och även känna dig mer tillfreds med ditt studentliv.

Fokus: hälsa

De flesta studenter är mellan 19-27 år. Som 19-åring kan man äta en chipspåse och dricka två öl utan att nödvändigtvis gå upp i vikt på samma sätt som när man fyllt 35. Eftersom unga människor ofta klarar fysisk påfrestning bättre än ”äldre”, även 30-50-åringar, så är det många som missar att ta hand om sin hälsa. Det finns också många studenter som känner sig väldigt trötta och stressade, men som inte förstår att identifiera problemen. Om alla andra är ute och festar och samtidigt orkar plugga – i alla fall säger de det – så kan det göra att du känner dig pressad att ha samma livsstil. För att prestera på topp måste du göra ett aktivt val och fokusera på din hälsa. På sömn, mat och träning.

Träning

Att träna är inte bara bra för din kropp, det är faktiskt bra för din hjärna. Du blir smartare av att träna och kommer även kunna plugga bättre. På vilket sätt du ska träna beror på din personlighet och hur nära du har till gymmet, elljusspåret eller baskethallen. Börja med att dagligen gå minst 10 000 steg, försök att cykla till skolan och ha ett inplanerat träningspass i veckan. Dra ihop ett gäng kompisar och anmäl er till en tävling, som Blodomloppet eller Göteborgsvarvet, så blir det roligare att träna.

Din kost

Studenter är inte kända för att ha en näringsrik och varierad kost. Men det är viktigt för att prestera bra. Äter två-tre frukter varje dag och köp hem grönsaker. Ett tips är att köpa frysta grönsaker som du bara behöver värma på spisen eller i mikron. Försök också att lära dig att laga mat från grunden. Dra ner på helfabrikat som frysta pizzor och nudlar.

Stress

För att minimera stress i ditt studieliv måste du våga säga nej till aktiviteter. Har du mycket att plugga måste du fokusera på dina studier. Försök också att skapa goda kvällsrutiner så att du lägger dig i tid.

Previous article

3 fördelar med distansundervisning

Next article

Bo var du vill och studera