Starta företag som student

Ett smart sätt att både påbörja din karriär och få bättre ekonomi under studietiden är genom att starta ett företag. Det finns många studenter som driver eget företag samtidigt som de läser på universitetet.

Studentekonomi

Det är en härlig känsla att komma in på drömutbildningen. Kanske har du flyttat till en ny stad. Fått nya vänner. Det är både spännande och en utmaning, särskilt ekonomiskt. I Sverige har vi tack och lov gratis utbildning. CSN ger en god möjlighet att ta studielån utan hög ränta. Det underlättar verkligen för att alla som vill kunna studera vidare. Men alla vill inte ta lån, eller så räcker inte pengarna. Att studera fyra-sex år, leva på CSN -bidrag och lån samt behöva jobba på sommaren kan vara tufft. Då är det riktigt skönt att ha ett jobb som du kan sköta hemifrån.

Starta ett företag

Tänk vad härligt att bara kunna sätta dig i soffan och arbeta med ditt eget företag – istället för att behöva gå ner till ICA-butiken eller McDonalds för att jobba några pass. Det finns många studenter som startar företag under studietiden. Det är ett smart sätt att både få extra inkomst och att påbörja karriären. Om du har möjlighet att starta ett företag som har relevans till den bransch du en dag ska jobba i, så kan det underlätta väldigt mycket när du ska söka jobb. Vilket slags företag du ska starta beror på vad du är duktig på. En student kan driva en webbhandel, en annan student kan vara studiecoach till gymnasieungdomar, medan en tredje driver ett städföretag eller kör Uber. Om du studerar reklam eller marknadsföring kan det vara smart att börja sälja konsulttjänster inom det området online. Läser du historia kan du driva en blogg och YouTube-kanal där du berättar om historiska händelser på ett intressant sätt och säljer t-shirts och muggar till historienördar.

Starta redan idag

Du kan starta ditt företag redan idag. Du går bara in på Skatteverket och ansöker om att få bli företagare, så får du fakturera kunder när du blivit beviljad F-skattsedel. Om du inte vet vilket slags företag du ska driva, så kan du starta ett företag tillsammans med några studiekamrater. Genom att vara flera har ni möjligheten att starta ett större företag, särskilt om ni ska erbjuda städ-, hund- eller barnpassningstjänster. Ett annat tips är att du går ut på Fiverr och se vilka slags tjänster du kan sälja online. Den dag du ska söka arbete kommer många arbetsgivare tycka att ditt företag är lika intressant, och det säger lika mycket om dig som dina betyg. Ett tips för att få möta andra företagare, och kanske blivande arbetsgivare, är att hyra en stol på ett kontorshotell ett par dagar i månaden.

Next article

Hitta boende i Stockholm