Skolans ekosystem

En skola består av många människor som arbetar där och ser till att allt fungerar. De som är mest uppenbart är förmodligen lärarna, fritidspersonalen och rektor, eftersom det är de som syns mest. Men utöver dem är det ytterligare massor av yrkeskategorier som rör sig i och omkring skolan och vilka du inte kommer märka på allvar innan de försvinner. Så rikta en tacksamhetens tanke till alla dessa nästa gång du kommer till skolan. Det är de som gör så att alla dina lektioner faktiskt kan bli av.

Fastighetsskötarna

Alla byggnader måste underhållas. De ska städas, saker ska repareras och fläktar och andra installationer måste fungera. Att ha en kompetent fastighetsförvaltning är oerhört viktigt för alla verksamheter. Men kanske extra mycket för en skola där saker tenderar till att behöva lagas oftare. I många fall kombineras en anställd vaktmästare med olika typer av inhyrd personal som ser till att hålla skolhuset i bra skick. Om något går sönder är det fastighetsförvaltaren du ska ringa. Han eller hon kan det mesta.

Matsalspersonalen

Sverige är ett av få länder i världen där alla barn får gratis mat i skolan. Det ska vi vara stolta över, för det är något väldigt bra och en garant för att alla ska orka med sin skoldag och kunna lära sig saker ordentligt. Mat ger dig nämligen inte bara energi, den gör dig också smart och ser till att din hjärna kan ta till sig all kunskap som du får under dagen.

IT-tekniker

Dagens skola är väldigt IT-tung. Det speglar givetvis resten av samhället. Dels behöver barnen lära sig hantera datorer och paddor av flera anledningar, och dels behöver lärarna olika typer av IT-stöd för sin pedagogiska verksamhet. De som ser till att alla tekniska prylar fungerar och har internet kallas för IT-tekniker. I vissa fall kan de även vara med i undervisningen, men det vanligaste är att de står i bakgrunden och bara ser till att allt funkar. Om du haft problem med din dator har du säkert fått träffa en IT-tekniker som sett till att få den reparerad.

Administratörer

En skola behöver också administratörer av olika slag. Ibland jobbar de på själva skolan, och ibland sitter de någon annanstans. I stadshuset om det är en kommunal skola eller på företagets huvudkontor om det är en friskola. Administratörerna är de som ser till att dela in klasser, säkerställa att alla får betyg och ofta fixa allt det praktiska kring skolresor och liknande. De ser också till att alla som jobbar på skolan får sin lön och andra förmåner. Det är alltså ett väldigt viktigt jobb, men sannerligen ett som inte syns. Men utan bra administratörer hade ingenting i skolans värld fungerat som det är tänkt.