Saknar du utbildning? Bli städare

En väldigt stor andel av unga vuxna är välutbildade då de allra flesta har gått ut gymnasiet. Det var inte lika vanligt förr, men andelen högutbildade är ännu större jämfört med tidigare. Dock är det många som varken kan eller vill plugga vidare. Om du tillhör den kategorin finns det ändå goda möjligheter för dig att få jobb.

Jobb utan utbildning?

Redan i väldigt tidig ålder får man lära sig att man måste ha en utbildning för att kunna skaffa ett jobb. Men väldigt många upptäcker senare i livet att så inte alls måste vara fallet. Många högutbildade har svårt att få jobb efter utbildningen av olika anledningar och i många fall anses kompetens och erfarenhet väga tyngre än utbildning. Dessutom gäller det att få in en fot på arbetsmarknaden för att skaffa sig kontakter på arbetsmarknaden och kunna få arbete, vilket nyexaminerade kan ha svårt för.

Om du tillhör dem som inte har en utbildning att luta dig emot och behöver tips för hur du kan få ett jobb, kommer här några förslag:

  • Ansök om enkla jobb.

Ett enkelt jobb är en benämning på jobb där man inte behöver ha en utbildning för att kunna arbeta med det. Enkla jobb är exempelvis lokalvårdare och brevbärare. Dessutom är det många av dessa jobb som erbjuder utbildning av arbetet på plats så att du både får jobba och utbilda dig samtidigt. Besök städföretag som qleano.se/ och hör om de behöver extra arbetskraft.

  • Bli praktikant.

Om du inte får jobb inom yrken som inte kräver utbildning, kan du försöka bli praktikant istället. Att vara praktikant är ett utmärkt sätt för dig att få in en fot på arbetsmarknaden och skapa kontakter, men utan att varken du eller företaget tar några risker med det. Du binder inte heller upp dig på ett ställe som vid en anställning och kan därför vara praktikant på flera platser samtidigt.