Snart klar med studierna? hur du bäst startar karriären

När det börjar närma sig slutet på studietiden kan det kännas lite pirrigt. Det är kanske nu du ska hitta första tjänsten som ska starta din karriär. Inom vissa yrken kan det vara svårare att komma in som nybakad student. Därför kan det vara bra att tänka på att fylla på ditt CV under studietiden. Det är också en konst att skriva CV och personligt brev. För ett välskrivet och välformulerat personligt brev kan vara avgörande i en rekryteringsprocess. Andra knep för att starta karriären och snabbare kunna få mer avancerade tjänster är att våga hitta nya vägar. Många söker sig till stora städer men det finns en poäng i att satsa på att våga söka sig till mindre kommuner som tyvärr avfolkas.

Tips inför CV och personligt brev

Ett vanligt fel när det kommer till CV och personligt brev är att de blir svamliga. Eller att du gör massutskick och därmed inte riktar det personliga brevet till tjänsten. Tips är personligt brev exempel som guide. När du söker tjänsten ska det personliga brevet vara under en sida. Om du inte har praktisk erfarenhet så lyft in dina studier och hur du kan lösa arbetsuppgifter genom dina teoretiska kunskaper. Det är bra att undvika klyschor och egenskaper som är självklara för rollen. Den som rekryterar vill ofta veta lite om din personlighet. Var inte privat men ange lite om personliga egenskaper som gör att du passar för rollen. Våga ta hjälp vid utformning av CV och personligt brev, för det lönar sig i längden.

Starta karriären i en mindre kommun

Många mindre landsbygdskommuner brottas med kompetensbrist och har stora rekryteringsbehov. Därför kan det vara bra att titta på mindre kommuners jobberbjudande. Här har du potentiell inom många yrken att direkt kunna få en position av mer senior karaktär. Det kanske inte är lika spännande att flytta till Älvsbyn som Stockholm men det har många fördelar och du kan snabbare göra karriär. Hela Norrbotten står inför enorma rekryteringsbehov. Dessutom så är ofta hyror och bostäder billigare vilket ger dig möjlighet att spara pengar. En del kommuner som har stora behov av rekryteringar har också många fina möjligheter när det kommer till kompetensutveckling. Det innebär att du kan få kurser och utbildningar betalda som gör sig bra på CV.