Ska du utbilda dig för arbetsmarknaden eller uppfylla din dröm?

Vilken utbildning ska du gå? Det är en viktig fråga att ställa sig. Du måste göra ett val: ska du utbilda dig utifrån arbetsmarknadens behov eller uppfylla din dröm?

Vad är viktigt för dig?

Vi är olika som människor. För vissa är det viktigt att skaffa en utbildning som garanterat ger jobb, för andra är det viktigaste att läsa ett särskilt ämne. Om du vill ha ett tryggt jobb, inte behöva oroa dig för att bli arbetslös, så är det smart att satsa på ett yrke som lärare, inom sjukvården, socialarbetare eller inom IT. Har du ett favoritämne som du vill fördjupa dig inom? Som historia, konst eller litteratur? Det är många som väljer att läsa ett ämne som i första hand inte ger dem ett särskilt yrke, men som ofta ändå ger dem ett jobb i slutändan. Om du läser ett ämne som inte garanterar dig ett arbete är det viktigt att du förstår att studielånen en dag ska betalas tillbaka.

Satsa på drömmen

Du älskar konst eller så vill du bli marinarkeolog. Det är helt möjligt att satsa på sådana ämnen. Om du utbildar dig till marinarkeolog kommer du inte ha så många arbetsplatser att välja på i Sverige. Det är klokt om du redan från början inser det. Samtidigt är det ett väldigt specialiserat yrke och specialiserade yrken ger ofta jobb. Är det däremot så att du utbildar dig inom konst, som är ett mycket bredare ämne, så är det smart om du redan under studierna planerar hur du ska kunna jobba med konst sedan. Redan under studierna kan du starta din karriär genom att till exempel blogga om konst och på så sätt börja göra dig ett namn inom branschen.

Previous article

Hitta boende i Stockholm